torsdag 8 maj 2014

Det sönderbrutna vraket invid Malmös kust syns kan ses av Broresenärer.

Pärs Bravad

Publicerad 23 april 2014 09.12 · Uppdaterad 23 april 2014 10.23

Bunkeflostrand. Malmö kommun kräver fartyget Sundlands ägare på drygt 34 000 kronor för allt administrativt jobb med vraket. En räkning som båtägaren inte tänker betala.
Fartyget Sundland har nu legat på grund strax söder om Öresundsbron sedan oktober 2010. Sedan dess har miljöförvaltningen i Malmö försökt förmå båtägaren från Kramfors att bärga vraket. När det bröts itu fanns risken att delar skulle flyta ut i den hårt trafikerade fartygsleden.
Inte ens när han hotades av ett vite på en miljon kronor hände något.
När fristen hade gått ut bad miljöförvaltningen kronofogden om hjälp med så kallad handräckning. Men kronofogden sa nej och menade att fristen inte hade gått ut. Saken avhandlades i Ångermanlands tingsrätt där Malmö vann. Så då skrevs en ny begäran om handräckning.
Kronofogden i Umeå är ansvarig eftersom mannen bor i Kramfors men de i sin tur har bett kronofogden här i Malmö om hjälp. I Malmö ska kronofogden i sin tur göra en upphandling och välja den som är bäst lämpad att bärga vraket. När det kan ske är inte klart ännu.
Miljöförvaltningen har även vänt sig till mark- och miljödomstolen i Växjö och ansökt om att vitet ska dömas ut.
Alla turer som miljöförvaltningen i Malmö har gjort och tiden som har använts har bokförts. Taxan för tillsynen är 985 kronor i timmen. I Sundlands fall handlar det om 34 timmar och 45 minuter till den nätta summan av 34 229 kronor.
"Räkning över tillsynsavgift. Bestrides i dess helhet", skriver Kramforsbon i sitt svar.

Lite extra Bilder:


Som synes har styrhytten försvunnit Under vinterstormarna.
 

4 kommentarer:

Fran sa...

Unfortunately I cannot get my work computer to translate. But I feel very sad when I see ships like this. I hope nobody was hurt? Have they moved the ship now - has it become a hazard to other boats? Very dramatic pictures xxxx

Ib Frohberg sa...

Hi Fran !
Nobody was hurt. Ship lays in same place from the day she grounded. Ít isn´t hazardus were
she lays but the Town of Malmoe
doesen´t like the view of it, so they are trying to get the owner pay a salvage of the ship.
This Winter was especial hard.
She lost all abowe deck to the sea.

Daniel sa...

Åkte över Bron den 12/5 och då var hälften av vad som syns på bilden från den 23/4 kvar så havet verkar sköta bortforslingen själv :-)

Ib Frohberg sa...

Då blir Pär Glad !
När detta vraket är borta har han,
bildligt talat, testat på ordspråket: att kasta pengarna i Sjön !